Meneer

west
27-10-2014

Meneer ziet er jonger uit op de foto.
Hoek Wenslauerstraat Ten Katemarkt begin november, zacht weer. Toch maar wel de jas dicht.

Meneer kwam om de hoek gereden met zijn scootmobiel, en stopte hier. Maandagmorgen is op dit stukje markt nauwelijks wat te doen. Wij liepen nog in de Weslauerstraat, toen hij zo fotogeniek stopte. M versnelt zijn pas. Zoals meneer daar bezig is, met de bagage in het rek, en met zijn kleding en haar. En in dat decor.
Net alsof hij een verwaaide indruk wilde rechtstrijken, voor hij ergens op bezoek moest - al was het ouderwets de markt, op uitgaan kleed je je.

Meneer leek dan wel oud, en wat gebrekkig. De mobiel maakt zo’n indruk.
Hij had meteen door wat M wilde … en zei iets gevats, kort maar krachtig. Te ver weg, ik hoorde het niet, maar de strekking was duidelijk. Ietwat betrapt glimlacht M beleefd, denk ik door zijn rug heen te zien. Hij kan zoiets zeker waarderen. Maar M laat een fotokans niet zomaar glippen. Hij zegt iets terug als ‘U staat daar zo mooi’.
Meneer had geen bezwaar - M kon hem fotograferen - en ging onverstoorbaar door waarmee hij bezig was. Het maakt hem niet uit of de wereld op z’n kop staat, dat heeft hij al vaak genoeg meegemaakt, zoiets. Hij was hier voor z’n plezier, en dat wil hij graag delen.

Zo blijft het beeld spontaan.

Ze spraken nog even, want meneer was wel nieuwsgierig waarvoor het allemaal is. En M maakt reclame voor Buurtvolstemmen. Benieuwd of meneer een keer kijkt, het leuk zal vinden hoe zijn buurt uit de virtuele verf komt, en misschien leest hij dit.
Een vriendelijke groet dus, bij deze.