Halte Poortwachter

amsterdam-buiten
15-10-2014

Ik begon die dag ver weg.
Vroeg de stad in. Tram 16 had ik op een bepaald moment. Halte na halte van de stadsrand naar het centrum.

Blijkbaar naderen we het gedacht Mekka voor de toerist. Met het Museumplein barsten de mededelingen los.
Albert Cuyp, the famous Amsterdam market - famous als in eens, toen het een volksmarkt was die de Amsterdammer bediende met wat hij en zij nodig hadden. Nog geen toeristen en dagjesmensen bedienende massaproductmarkt.

Een halte verder, the Heineken Experience - het wereldmerk, zijn bezoekers worden helaas niet meer getriggerd door een authentieke stem met leuke Amsterdamse humor. Opgepoetst als de clichéreclame voor het bier is de boodschap van het GVB. De toerist is in z’n nopjes, volgens de enquête, en de gemeente heeft het idee dat ie daardoor nog wat extra’s besteedt, kassa!

Voor de famous Flower markt was ik gelukkig de tram uit.
Later die dag keerde ik wel terug naar af.

Ik liep naar een feestje aan de rand van Amstelveen, Ouderkerk lag in de verte. Een wijngaard, interessant verhaal had die man. Waarom hij ermee begon.
Maar, zijn verhaal eindigde onthutsend, hij zou het wijnetiket veranderen in Amsterdam Wine, want dat past in de toeristische route van volgend jaar die ook zijn nering passeert. Gedenk Amsterdam Beach.
En wie kent nu Amstelveen …

U kent Frans Kafka waarschijnlijk wel, een Amsterdams schrijver uit het begin van de 20ste eeuw. Hij schreef een interessant verhaal over een poortwachter die een inwoner op bezoek kreeg die graag terug naar z’n stad wilde. Het goede moment was niet daar, en de Amsterdammer stierf voor de poort.
Dat verhaal speelde zich bij deze halte af, vandaar natuurlijk de naam. Ik luisterde niet echt naar de tramstem, toen ik uitstapte. Ik moet beter opletten wat ie zegt, een volgende keer. Is er een url?

Met als kussen het raam lag hij daar, een zachte snurk, geheel ontspannen, uiteindelijk. Het was misschien de warmte in de tram, moe na het werk? Hij zag eruit alsof hij bij zijn eindhalte ook zou doorslapen. De tragiek van de mens …