Hoe gaat het met Gina?

amsterdam-buiten
13-8-2014

Barry en Sandra hebben het er druk mee, zijn biografie is verschenen, en in de spin off van de presentatie is nieuws gierig Nederland in hun buurt te vinden.
Ik kom een interview tegen in de NRC, en de volgende ochtend in het Parool. Op het internet zie ik van alles. Z!
Het gaat veel over hun kindertijd. Die was niet gemakkelijk, dat is duidelijk. Barry eerst de idylle van het Oosten, daarna de eenzaamheid van het internaat in Nederland. Sandra zat decennia later in een situatie waar de jeugdzorg en de politiek zich nog steeds druk over maken. Een zware, belastende periode, met enerverende momenten.

Als je dit allemaal leest, hebben ze het druk, heel druk. Af en toe valt de naam Gina tussen alles waar een popster en zijn vrouw mee bezig zijn. Ook de naam van een andere dochter, maar die is wel 10 jaar ouder. Die ken ik niet.
U begrijpt het al, ik bemoei me met iets waar dat helemaal niet kan. Ik weet eigenlijk niets af van deze familie. Maar het nieuws dringt zich aan me op, en zij delen zelf ook zoveel. Waarom zou ik me niet begeven op deze markt van het publieke geheim. We hebben Gina zeker een jaar meegemaakt op school.
Dat krioelende groepje kinderen dat Rob 10 jaar geleden door hun kleutertijd leidde,
Gina voelde een beetje verloren. Alsof ze werd vergeten. Was het haar blik, haar aanwezigheid, verschijning? Wat was het? Eenzaam in de drukte
Mijn interpretatie, of eerder preoccupatie

-

Een schitterend, stijlvol ingericht huis. Veel smaak, en warmte ook, het straalt iets uit.
Ik wacht in de hal, onderaan de trap, de tussendeur terug klappend. Ik wacht maar, tot Mara er aan komt. Ik ken deze mensen niet.
De omgeving, Barry’s muziek deed iets anders verwachten, dat was, is mijn valkuil - ik heb eigenlijk ook geen verstand van muziek … een mens is vast anders dan zijn muzieksoort. De gang was haast klassiek ingericht, een moderne variant van een begin 20ste-eeuwse familie op stand. Iets koloniaal?
Mara vertelt dat ze het heel gezellig hadden.

Af en toe liep ik door de straat op weg naar wat anders, en gokte nieuwsgierig waar hun souterrain begon. Daar in de keuken, bij het voorbereiden van het eten zag het er gezellig uit, met z’n vieren een eenheid.

Barry ligt in de nieuwe Scheltema op het Rokin hoog in de top 10, Sandra haast aan zijn zij. Zij laten zich graag kennen. Heb ik een idee van wie zij zijn? Nee.
Was het nu dat haar naam zo verloren daar stond, tussen al die woorden over veel bewogen levens?

Later was ik nog regelmatig in het huis, meestal ook alleen vlak voorbij de voordeur. De familie Hay was verhuisd, mijn jongste dochter kwam veel bij een beste vriendin. De sfeer in het huis was veranderd, het is er gewoon, zoals denk ik in ons huis, alleen veel groter. Een enkele keer ben ik door alle kamers en verdiepingen geleid.
Heeft de familie Hay een idee van wie zij zijn?

Ergens in de Achterhoek zag ik de biografie ook weer liggen. Ik bladerde er nu gerichter doorheen. Probeerde een antwoord op Gina te krijgen. Zag foto’s waar ze anders is dan toen ik haar in mijn werkelijkheid meemaakte. Ze woont nu op Curaçao. Hoe ze het er hebben? Of staat ze al op eigen benen? Ik stel het me voor.

Het meisje rent, de lucht is fris …