Noord-Zuidlijn

oost
23-7-2018

In 1996 moest ik geld verdienen, en zo kwam ik toevallig op een kantoor te werken waar de documentatie over de Noord-Zuidlijn op orde diende gebracht. Naast de Bijenkorf, schuin tegenover Krasnapolsky. Toplocatie voor topambities?

Ik geloof dat ik dit wel mag vertellen, nu Marco Kroon staatsgeheimen verklapt. Trouwens, het toenmalige ROA dat allerlei zaken op supragemeentelijk niveau ging regelen, is allang ter ziele, en in de samenleving weggemasseerd.
Waarom ik er dan was? Het archief was een puinhoop, zoals je dat in een gemeente kan tegenkomen.
De plannen hoopvol en mooi als een Märklin Modellbahn, met reeds tientallen miljoenen in de boeken. Plannen … een eufemisme? De ideeën al gestut voor de daadwerkelijke uitvoering, in de ondergrondse besluitvorming.

Ik probeerde de chaos aan papier uit te schakelen. De optie om het digitaal goed in te richten, met al die op de pc ingetypte documenten, dat mismanagement is de managers van toen op bijltjesdag nooit aangerekend. Hadden ze er anders nog een railsje bij kunnen leggen?
De organisatie werkte door tot ze werd opgeheven, als een overbodige tramhalte. Zoals dat gaat.

Nu ligt er dan die strakke ondergrondse …

Mijn oudste dochter werd geboren in 1998, sinds een jaar kan ze de Ferdinand Bolstraat als een gewone straat leren kennen, niet de bouwput die het haar hele bedachtzame leven was.
Helaas springt de commercie als een roofdier op het oude straatje. Zeker, nu er ook de rode loper wordt uitgerold. De stad gaat tegenwoordig liever voor hippere plannen dan dat het het Mozeshuis laat bestaan.

Het is dus zover!
De MOAC voor het A’damse OV, het Visgraatmodel. Net gemist …

De eerste metro is juist weg richting Zuid, lees ik in het laatst overgebleven exemplaar.
Ik sta er, bij die eerste rit op een maandagmorgen in 2018, heel vroeg in de ochtend. Toch hadden zoveel anderen al het nieuws meegepikt op weg naar hun bestemming.
Dat we ooit zonder die propagandatrein hebben gekund.

Ik genoot wel van dit moment van intense rust, en die futiele woorden. Als een patatje met.