De mannen praten

west
10-11-2014

Een geanimeerd gesprek. Ze zitten in hun vertrouwde omgeving, dat is duidelijk.

Mijn onbemerkte ontmoeting begon vanzelfsprekend. Ik stel echter vragen, in gedachten. Waar komen zij vandaan? Uit welk deel van de wereld?
Rare vraag eigenlijk - waar komen wij vandaan?
Ik kom van Hoogteijlingen, vlakbij Sassenheim, in de directe omgeving van kasteel Teijlingen, een ruïne nu, net als mijn afstammingslijn.
Vroeger op zeker twee dagen reizen van Amsterdam, best ver. Net zo ver als Marokko nu met de auto, want via het internet is het nog dichterbij.
Mijn moeders familienaam komt uit Duitsland. Haar moeder kwam uit een Amsterdamse koopmansfamilie voort. Ik lig in de soeppan Nederland, een brouwsel.

Waarom kijk ik eigenlijk naar die mannen, alsof ze relatief vreemd zijn in mijn omgeving. Een eigenaardige vooringenomenheid, ze zijn waarschijnlijk minder vreemd op deze plek én misschien al langer op Aarde dan ik.
Ik meng mijn verleden met hun heden, of zoiets? En dan vind ik mezelf meer in Nederland dan zij? Meer bij deze aardbodem horen, oudste rechten … in plaats van dit soort vragen kan ik beter gezellig gaan meekletsen. We zijn hier nu eenmaal net zo tegelijkertijd, met een ongewis verleden.

Zoals ik bij geboorte een mooi joods kindje werd gevonden en later ook in het arabisch aangesproken. In het frans en italiaans nog veel vaker, ik spreek het niet, maar ze dachten van wel, in de tijd dreef mijn afstamming voor anderen de hele Middellandse Zee rond.
Mijn vader was ook even armeens volgens een vriendelijk Armeniër die we op de camping in Langeac als buur hadden. Die man woonde trouwens in Marseille.

Ik word niet blij van al die echte nederlanders, en toch kijk ik naar buitenlanders anders, alsof ze relatief vreemd zijn. Het is nu eenmaal zo, ons aller kijken. Na kijken vormt zich meestal een mening, en ook wel een oordeel. Het hoort bij onze nederlandse soap dat je de balletjes wel of niet waardeert, en welke groente er in drijft. Af en toe een pepertje dat jouw smaak opblaast. We moeten de merknaam Nederland niet teveel beschermen. Alle ingrediënten zijn ergens goed voor.

De mannen kletsen gelukkig gezellig door, wars van al mijn opiniërende woorden en de aanstaande Provinciale Statenverkiezing.