Fietsers

west
20-1-2014

Deze maandagochtend in januari zie je ze nauwelijks. 11.23

Ik weet nog hoe KamikazeJaap zich door de jaren 1980 racete. Hij heeft de kruispunten overleefd, zelfs niet gewond geraakt trouwens.

Valt het u ook op hoeveel fietsen overal staan. En ze staan er als weggegooide plastic flesjes.

Fietsen is goed voor het milieu, maar in Amsterdam … en milieu is meer dan schone lucht en ijsberen op schotsen.
De gedachte achter dat milieu, eeuwige harmonie voor de mensenwereld? Die is er niet in het fietsverkeer, daar geldt het recht van de sterkste, de asociaalste, en dan zijn we al snel weer terug bij het milieu, de natuur heeft niets te maken met evenwicht, wij mensen wensen dat het nooit meer anders wordt dan nu - in het Westen dan vooral ook nog - want dan leven we nog lang en gelukkig in de frisse lucht.
Ja, je ziet het niet aan de fietsen af, morsig komt het over wat hier staat, vergeten. Weggeworpen. Afval. Een gedachte die we willen doen geloven, niet bij fietsen past.

Fietsers, je kan eigenlijk alleen je schouders erover ophalen, dat besef ik steeds meer, nu ik vaker auto moet rijden. Zeker bij het zien van deze zooi die ze op straat achterlaten.
Je laat ze heel, wanneer ze rondfietsen, zoals hertjes en zwijntjes, maar mededogen? En je laat ze heel, aangezien je - heel tegennatuurlijk uit respect - met je auto de sterkste bent.
Het is ook strafbaar om ze kapot te maken. Jammer dat fietsers dat beseffen, en niet dat er op ze gejaagd kan worden.
Als je de natuur omdraait, blijkt maar weer, dan gaat de zwakkere zich net zo asociaal gedragen als de sterkere.

Langzaam lopen we door.